Cum se pregătește ceaiul marocan tradițional?

Ceaiul marocan, cunoscut și sub numele de “atai”, este un amestec delicios de ceai verde și mentă proaspătă. Deși unii ar putea crede că este vorba doar de un preparat banal care se consumă ocazional, nu este deloc așa. Ceremonia ceaiului și ritualul servirii sunt efectuate cu atenție, demonstrând un respect deosebit față de cei prezenți. Dacă vei fi vreodată invitat de un marocan să guști dintr-un ceai preparat de acesta,  poți să consideri gestul o formă de apreciere și prietenie. Iată cum se pregătește ceaiul marocan tradițional!

Ingrediente

Ai nevoie de:

  • 3-4 linguri de ceai verde de calitate (ideal ar fi să folosești ceai verde chinezesc Gunpowder)
  • O mână de frunze proaspete de mentă sau 2-3 linguri de mentă uscată
  • Apă fiartă
  • Zahăr cubic
  • 2 ibrice

Cum se pregătește ceaiul marocan tradițional

1. Fierbe apa: Începe prin a aduce apa la punctul de fierbere într-un ceainic sau ibric mai mare.

2. Clătește ceaiul verde: Pune ceaiul verde în ibricul 2, din care vei servi infuzia la final, și toarnă puțină apă fierbinte peste el. Clătește rapid planta și aruncă apa. Acest pas ajută la “trezirea” ceaiului verde și la eliminarea eventualelor impurități.

3. Umple ibricul 2, cel în care ai pus ceaiul verde, cu apa pe care ai încălzit-o deja în primul ibric și lasă compoziția să fiarbă la foc mic timp de 5 – 10 minute, până dă în clocot.

4. Pregătește menta: În acest timp, spală bine frunzele de mentă sub jet de apă rece, apoi zdrobește-le ușor între degete pentru a elibera uleiurile esențiale. Dacă folosești mentă uscată, poți sări peste acest pas.

5. Stinge focul. După ce a dat un clocot, stinge focul și adaugă menta proaspătă peste infuzia cu ceai verde. Tot acum, adaugă și 4 – 6 bucăți de zahăr cubic. Ceaiul marocan trebuie să fie dulce spre foarte dulce, așadar potrivește-i gustul pentru a ajunge la acest nivel.

6. Lasă-l în repaus circa 5 minute pentru ca toate aromele să se combine.

7. Pregătește o tavă aspectuoasă pe care să așezi paharele pentru ceai, obligatoriu din sticlă, ceainicul și o farfuriuță pentru zaharul cubic, în cazul în care se va dori un gust dulce mai pronunțat. La ocazii festive, când ceaiul marocan se pregătește pe loc, se aduc recipiente argintate separate pentru ceai verde, mentă și zahăr.

8. Acum urmează poate cea mai interesantă etapă din ritualul “cum se pregătește ceaiul marocan”: amestecarea aromelor. Pentru aceasta, ai nevoie de 2 pahare mai mari, pe care să le folosești alternativ.

Ia ceainicul și toarnă din infuzie într-unul dintre pahare până la umplere, de la o înălțime de circa 30 – 40 cm sau mai mult, dacă ești familiarizat cu procedeul. Este foarte important ca brațul să fie ridicat cât mai sus, pentru ca mixarea să fie cât mai eficientă!

Lasă ceainicul pe masă și răstoarnă conținutul din pahar înapoi în acesta. Ai grijă să nu îți rănești mâinile!

Repetă procedeul de câteva ori, folosind alternativ cele două pahare, pentru a omogeniza foarte bine amestecul și a ajuta zahărul să se dizolve. În general, se continuă până când se formează un strat gros de spumă în pahar. Culoarea perfectă a ceaiului trebuie să fie ușor arămie. O nuanță prea închisă denotă un ceai mult prea tare, iar una prea deschisă, un ceai mult prea slab.

Cum se pregătește ceaiul marocan

Cum se pregătește ceaiul marocan

9. Gustă din infuzie și potrivește nivelul de zahăr. Ar trebui să simți o aromă puternică de mentă combinată cu tăria subtilă a ceaiului verde, într-un mediu dulceag care inspiră voie bună și veselie.

10. Servirea se desfășoară ca într-un ritual magic, menit să adune laolaltă rudele, prietenii, vecinii, colegii, clienții din magazine sau trecătorii de pe stradă. În cadrul familial și nu numai, dacă îți revine sarcina de a te ocupa de ceremonia ceaiului, de a turna în pahare și de a servi oaspeții, consider-o ca pe o onoare; ai fost ales de cei prezenți să oficiezi acest ritual cu o tradiție străveche. Dacă ești străin și ești rugat să servești tu ceaiul, poți spune că ai fost considerat “unul de-al lor”. Faci parte din clan!

Iată, așadar, cum se pregătește ceaiul marocan în varianta tradițională! Bucură-te de această experiență orientală împreună cu familia sau cu prietenii chiar la tine acasă, preparând pas cu pas această minunată “licoare”.

Leave a Reply